суботу, 7 листопада 2015 р.

Філонова балка –
 унікальна пам’ятка природи нашого краю
Природа – такий же унікум,
 як картина Рафаеля.
Знищити її легко, відновити неможливо.”

академік   І.П.Бородін
        Територія села Карла Маркса розташована на південному сході Запорізької області.  До 1930 року село Карла  Маркса називалося Троїцьке Олекандрівської  волості, виникло у 1836 році – ця дата значиться, як рік заснування  Калантайового  хутора поблизу Захарівської фортеці. З роками назва Калантаївка трансформувалась у Калайтанівка.
Описание: ST831370.JPG
        Наш край по своїй природі та геологічній будові є унікальним. В основі рельєфу лежить Приазовський блок Українського щита. Окремі ділянки території в залежності від геологічної будови мають різну висоту над рівнем моря.


За характером рельєфу територія представляє собою слабогорбисту степову рівнину, яка знижується до долини Берди. Окремі ділянки території в залежності від геологічної будови мають різну висоту над рівнем моря. В межах села в рельєфі можна спостерігати глибокі яри та балки. Долини річок Берди і Берестянки  дуже своєрідні. Правий берег крутий, скелястий, скелі круто обриваються до води; лівий берег пологий, плавно спускається у долину.
На території сільської ради знаходяться найбільші в Україні залежі графіту та мігматиту, знайдені рудо проявлення  золота.
        На території Карло – Марксівської сільської ради знаходяться 6 об’єктів природно – заповідного фонду:
-  ботанічний заказник « Цілинна ділянка», 2га,
-  ботанічний заказник «Філонова балка», 3 га,
-  пам’ятка природи місцевого значення  « Захарівська фортеця», 5га.,;
-  геологічна пам’ятка природи « Гірська гряда з цілинними розсипами», 5га,
-  геологічна памיּятка природи «Скеля Сова», 0,3 га.,
-  памיּятка природи місцевого значення « Знайдена» або « Тернова» прісноводна криниця, 15га.
Одним із рідкісних куточків первозданної природи є «Філонова балка». 
                                 
Як розповіла 98-річна жителька села Калайтанівка Онищук Наталя Іванівна, названа так на честь першого поселення.
 «Ще більш ніж 200 років назад  поселилася в цій місцевості родина Бутенко Філона. Саме тому і названа була ця балка Філонова. На місці подвір’я перших поселенців і зараз височіє і радує всіх смачними плодами  запашна груша. Говорять, що її посадив сам господар.»  
«Філонова балка» займає 3га. Розташована на правому березі річки Берди. Балка має вид неглибокої скелястої ущелини, яка спускається до берегів Берди.
В ній протікає струмок. Минаючи місток, вода направляється по кам’яній плиті і перетворюється в мініатюрний водоспад . Поблизу виділяється гранітний купол. За ним струмок перерізає скелясті ворота – каньйон, і поступово спускається по виступам балки, протікає через великі брили каміння наближаючись до навислих скель з глибокими нішами, видовбаними в далекому минулому бурхливими потоками води та льоду. Наближаючись до Берди, шум струмка затихає і аж потім дає знати про себе при впадінні до річки.
Широкий діапазон різниць по вологості, температурі, світла створює в балці сприятливі умови для життя різних рослин і тварин. Такий мікроклімат на фоні посушливого степу сприяв росту рідкісних рослин, занесених до Червоної книги Запорізької області та України.   На території «Філонової балки» росте до 5 видів папороті, які являють собою релікти. Дерева та чагарники розташувались по схилах балки.
Недавно тут був байрачий  ліс, який складався з осин, диких яблунь, груш, ясенів; з кущів бузини, іви, шипшини, кизильника. Під скелями росте проліска дволиста, фіалка духмяна, гусяча цибулька, борщовик  сибірський.
Поряд з балкою знаходяться інші живописні місця з степовими, болотними, луговими ландшафтами. Філонова балка – унікальний куточок природи з одвічною рослинністю.
У «Філоновій балці» забороняється випас худоби, оранка земель, будь-яка мисливська діяльність; будь-яка господарська діяльність людини.
Може використовувати для проведення екскурсій.
        Наш край характеризується цікавими геологічними пам’ятками природи з виходами на поверхню гранітів. реліктовий залишок кристалічного масиву «Скеля Сова». Займає площу 1 га.   « Малою Швейцарією» називають це місце туристи. Одинока скеля встала на шляху річки Берди і та покірливо обійшла перепону, утворила плес, де можна відпочивати і милуватися природою.
 Вона славиться рідкісними рослинами. Це єдине місце у Приазов’ї  де  навесні серед кам’яних  розсипів зацвітає сон – трава.
Знаходиться вона на південному заході від села Калайтанівка, на правому березі річки Берда. Оголошена рішенням облвиконкому за № 115 від 10 березня 1971 року як пам’яток природи місцевого значення. Кристалічний масив зі скелею « Сова» утворює цінний геологічний об’єкт, який являється музеєм під відкритим небом. Гранітні скелі – виходи докембрійських кристалічних порід – польовошпатових кварцитів, графітових гнейсів, магматовміщуючих кварцитів.  Біля скелі росте багато видів рослинного світу типчаково–ковильового степу. Цей геологічний об’єкт має велику науково – пізнавальну цінність для геологів, географів, краєзнавців, для проведення екскурсій по вивченню рідного краю. Тут заборонено знищувати рослинність, розробляти каміння, випасати тварин, косити сіно, порушувати цілісність скелі.
        Часто люди, живучи серед чудового, прекрасного, не помічають і не цінять його. Тому охорона навколишнього середовища – завдання нового століття є не тільки екологічне, а й соціальне. Наслідки недостатньої уваги до проблем катастрофічні. В умовах інтенсивного промислового і сільськогосподарського освоєння на території Запорізької області все менше і менше залишається незайманих діяльністю людини куточків природи. Це зумовлює необхідність подальшого розширення пам’ятників природи, цінних у пізнавальних і наукових цілях.
Пам'ятайте:
Земля від роду і до роду
У спадщину передається
Шануймо ж все на ній,
що зветься так просто і коротко –

ПРИРОДА!

І буйні трави й тихі води, 
І кожну квіточку в росі…
Щоб світ у всій своїй красі
дістався і новому роду.

Немає коментарів:

Дописати коментар